Hopp til hovedinnhold
Havforskningsinstituttet

Gytefelt for hvitting, hyse, lyr og sei

DatasettAllmenn tilgang Åpne data 

Beskrivelse

Gytefelt for kysttorsk arter er kartlagt som naturtype i «Nasjonalt program for kartlegging av marine naturtyper» etter DN håndbok 19 - Kartlegging av marint biologisk mangfold, og verdisatte områder med gytefelt kan sees på Fiskeridirektoratets kartsider som kartlaget «Gytefelt torsk MB». Områder med gytefelt for hyse, sei, hvitting og lyr er en pågående kartlegging som både benytter tidligere innhentede data fra kartlegging av gytefelt for torsk, og ved sesongbasert innhenting av nye feltdata.

Gytefelter er områder hvor fisk samles for å reprodusere og områder hvor egg og larver oppholder seg umiddelbart etter gyting. Aktive gytefelt er verdifulle for den enkelte art, og inngrep kan i ulik grad forringe artens reproduktive suksess.

Mange marine fisk har pelagiske egg som slippes og flyter fritt i vannmassene på gytefeltene (f.eks. torsk), mens hos noen arter limes eggene fast til vegetasjon eller stein og grus på bunnen (f.eks. sild). Ofte er de kystnære gytefeltene lokalisert til terskler og grunner i nærheten av større vannvolum som gir gode og stabile forhold for egg og larver i første fase av livet. Aktive gytefelt er et resultat av artens evolusjonære historie på den måten at her har gytingen med påfølgende overlevelse av egg, larver og yngel vært vellykket.

Et gytefelt kan ha en rekke egenskaper slik som spesiell bunntopografi, bassenger og terskler. Noen arter liker å gyte nær bestemte bunntyper eller i bestemte habitater. Også spesielle strømforhold kan være viktig. Fisk som har gytt på steder der avkommet er tatt med strømmene til ufordelaktige steder, har ikke overlevd i særlig grad, og slike gyteområder vil derfor fisk slutte å bruke. Gytefelt kan derimot naturlig ligge på steder der de pelagiske eggene og larvene driver til områder det vil være fordelaktig for avkommet å vokse opp. Mange arter i kystsonen gyter også på steder der egg og larver blir holdt tilbake av strømmene slik at avkommet vokser opp i nærheten av gyteområdene. Slike områder kaller vi retensjonsområder. Gytefelt der avkom ikke blir blandet med avkom fra andre gytefelt, kan bidra til å etablere genetiske forskjeller og gi grunnlag for lokale bestander av fisk. Dette er påvist for blant annet sild og torsk. Ofte vil fisk oppholde seg i et større område utenom gytesesongen, for så å svømme tilbake til gytefeltene i gytetiden. Da er det også viktig at den gytemodne fisken kan svømme til gytefeltet uten å møte hindringer eller blir skremt.

Distribusjoner
1

Last ned
Beskrivelse:

Webside eller webløsning hvor en etat tibyr nedlastning av data direkte eller gjennom ulike grafiske brukergrensesnitt

TilgangsURL:
https://kart.hi.no/data/web/wicket/bookmarkable/org.geoserver.web.demo.MapPreviewPage?2&filter=false
Direkte nedlastning:
Ikke oppgitt
API:
Ikke oppgitt
Dokumentasjon:
Ikke oppgitt
Lisens:
Creative Commons Navngivelse 4.0 InternasjonalGodkjent åpen lisens 
I samsvar med:
Ikke oppgitt

API-er som tilgjengeliggjør dette datasettet
0

Ingen registrerte API-er tilgjengeliggjør dette datasettet.

Lignende datasett

Mareano produksjonsdata – bomtrålHavforskningsinstituttet
Allmenn tilgang
Mareano produksjonsdata – grabbHavforskningsinstituttet
Allmenn tilgang
Biotoper - Video observasjoner for klassifiseringHavforskningsinstituttet
Allmenn tilgang
Rådgivningskart for seismiske og elektromagnetiske undersøkelserHavforskningsinstituttet
Allmenn tilgang
Hornkoraller - RadicipesHavforskningsinstituttet
Allmenn tilgang